athina import exportAthina Import Export voor al uw griekse wijnen, olijfolie, olijven en delicatessen

griekse olijfolie

griekse olijfolie

Olijfolie van de familie Kotsiris uit Griekenland

In de heuvels van Kamaria, in het uiterste zuiden van de Peloponnesos ligt de olijfboomgaard van Nikos en Jorja Kotsiris. De gunstige ligging in de heuvels aan zee maakt dat de olijfboomgaard niet bespoten hoeft te worden. De geiten hebben er hun weide en zorgen voor de bemesting. De bomen waarvan er enkele al honderden jaren oud zijn, leveren een kleine olijf, de Koroneiki.

In de koudste periode van het jaar, wanneer de vrucht de zuiverste olie geeft, worden de olijven handmatig geplukt. De pluk vindt plaats gedurende de maanden december en januari. Om de twee dagen worden de olijven naar de perserij gebracht omdat ze ongeschonden en zo vers mogelijk moeten zijn. Dit komt uiteraard de smaak van de olie ten goede. Daarna volgt het langdurige proces van de koude persing. De olijven worden met behulp van twee enorme marmeren stenen vermalen. Hierbij mag de temperatuur niet boven de 33 graden komen. Vervolgens wordt de olie voor een periode van zes à tien weken in amphora`s en vaten opgeslagen. De olie kan zo rijpen.

Omdat de gaard van Nikos en Jorja Kotsiris klein is (vijf hectare) en de opbrengst dus relatief gering, kunnen ze volgens deze oude traditie blijven werken. Het resultaat van deze natuurlijke eerlijke bereidingswijze is een pure zuivere olie met een zachte amandelsmaak. U kunt de olie het best buiten de koelkast op een donkere plaats bewaren. De olie blijft zo jaren houdbaar zonder aan kwaliteit te verliezen.

Klik hier voor een impressie van de olijfpluk.

Bent u een liefhebber van olijfolie dan raad ik u aan om deze te proeven. Een betere is er niet, Ilias Kotsiris